> ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ>ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΥ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΥ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΥ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΥ

ΓΚΡΟΣΜΙΘ ΤΖΩΡΤΖ & ΓΟΥΙΝΤΟΝ

Tο Hμερολόγιο ενός ασήμαντου μυθοπλασία και την ίδια στιγμή αξεπέραστα αληθινή αφήγηση που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περίφημο σατιρικό περιοδικό Punch πριν εκδοθεί σε βιβλίο το 1892, ανήκει στα αριστουργήματα του αγγλικού χιούμορ, και ο ήρωάς του, ο κ. Πούτερ, αποτελεί εμβληματικό χαρακτήρα της αγγλικής πεζογραφίας. Ένα μέρος της προσωπικότητάς του υπάρχει στον καθένα μας, και χάρη στο ευρηματικό χιούμορ των Tζωρτζ και Γουίντον Γκρόσμιθ μέσα από αυτόν έχουμε όλοι μας απαθανατιστεί.

Tο ημερολόγιο του κ. Πούτερ αποτελεί πιστή καταγραφή της μονότονης καθημερινότητας στα προάστια του Λονδίνου και στα γραφεία του Σίτυ στο τέλος της βικτοριανής εποχής. Kατά κάποιον τρόπο έχουμε να κάνουμε με ένα αρχέτυπο του τρόπου ζωής στους μοντέρνους καιρούς, στις σύγχρονες κοινωνίες  ανάμεσά τους ασφαλώς και στην ελληνική. O μεσαίος αυτός υπάλληλος του Σίτυ κρατώντας ημερολόγιο προστατεύει την καταρρακωμένη του αξιοπρέπεια και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το συναίσθημα που συχνά τον κατακλύζει, ότι το πιο μεγάλο ανέκδοτο είναι ο εαυτός του.

O Hillaire Bellock δεν διστάζει να τοποθετήσει τον χαρακτήρα του κ. Πούτερ στο πλάι αιώνιων κωμικών ηρώων όπως ο Δον Kιχώτης και ο Φάλσταφ. H αξία του έργου μεγαλώνει στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα πια θεωρείται κλασικό («...ανάμεσα στα εκατό καλύτερα μυθιστορήματα», The Observer, 2003).

15,00 €

Αγορά

  • Πρόλογος-Mετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΥ
  • Σελίδες: 320
  • Σχήμα: 20.5x12
  • ISBN: 978-960-518-294-6

περ. ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
10/1/2008

Δεν αρκεί να υπάρχει κάτι. πρέπει και να ανακαλυφθεί. Ο «μέσος άνθρωπος», που αποτέλεσε την πανίδα των ευρωπαϊκών κοινωνιών μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, ήταν κι αυτός μια ανακάλυψη της λογοτεχνίας. Παρότι σήμερα πια έχουμε υπερκορεστεί σε καρικατούρες κάθε λογής, οι περιπέτειες του κ. Πούτερ -η προσαρμογή του δηλαδή σε μια νεοφανή κοινωνία, το Σίτι- διατηρούν την πρωτοτυπία τους διότι είναι από πρώτο χέρι. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο εκδόθηκε το 1892 και βέβαια πέρασε απαρατήρητο. Το «ασήμαντο» δεν είχε γίνει ακόμα σημαντικό. Μόνο μισό αιώνα μετά οι ειδήμονες θα το αξιολογήσουν ως «το καλύτερο κωμικό μυθιστόρημα της αγγλικής γλώσσας». Μονίμως απροσάρμοστοι και προσαρμοζόμενοι, παρείσακτοι και εγωκεντρικοί, οι ήρωες ξεναγούν τους εαυτούς τους σε κάτι που δεν γνωρίζουν ακόμα. Αρκεί μια φράση, μια άρνηση ή μια συναίνεση για να κοντύνει ή να ψηλώσει τα πρόσωπα. Η μεγάλη και η μικρή Βρετανία αυτοπροσώπως.

30 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: