> ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ>ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΝΤΟΣTOΓIEΦΣKI ΦIONTOP

Με την κυκλοφορία των Δαιμονισμένων το 2008 σε μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου, οι Εκδόσεις Ίνδικτος εθεσαν ίσως το σπουδαιότερο και συνάμα γοητευτικότερο στοίχημα της εκδοτικής τους δραστηριότητας έως τώρα: να προσφέρουν μια νέα μεταφραστική πρόταση στην ελληνική, των κλασικών έργων του Φ. Ντοστογιέφσκι, με την κατ’ έτος κυκλοφορία κάποιου από αυτά.

Πέντε χρόνια μετά, και αφού μεσολάβησε η κυκλοφορία του Ηλίθιου (2008), του Υπογείου (2010) καὶ των Αδελφών Καραμάζοφ (2011), τα Χριστούγεννα του 2012 η Ίνδικτος κυκλοφορεί το Έγκλημα και Τιμωρία, σε μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου, σε έναν τόμο 950 σελίδων με χαρτί Βίβλου 45 γραμμαρίων, σε μορφή καινοτόμο για τα ελληνικά εκδοτικά πράγματα. Έκδοση που συνοδεύεται, όπως και οι προηγούμενες, από φωτογραφίες και αυθεντικά χειρόγραφα προερχόμενα από το διασωθέν αρχείο του Ντοστογιέφσκι!

Το κείμενο του Ντοστογιέφσκι, που αναδύεται μέσα από μιαν από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής του, χαρακτηριζόμενη από την ανέχεια και την έλλειψη δημιουργικών προοπτικών (1864-66), εισηγείται την αναγκαιότητα του πόνου και του μαρτυρίου για τη μεταμόρφωση του ατόμου και της κοινωνίας γενικότερα.

Όπως σημειώνει η Μαρίνα Βελιτζανίδη στον εκτενή της Πρόλογο στην παρούσα έκδοση, ο ήρωας που μας γνωρίζει ο Ντοστογιέφσκι, η μοναδική φιγούρα του Ρασκόλνικοφ, «ενσαρκώνει όλα τα προβλήματα της εποχής του που ο συγγραφέας προσπαθεί να πολεμήσει, καθώς το μυθιστόρημα υπακούει στην αντιδικία του συγγραφέα με τους μηδενιστές, η οποία εκφραζόταν καιρό τώρα σε κάθε του συγγραφική απόπειρα. Δεν μένει όμως στάσιμος ως χαρακτήρας στην πολιτικὴ και ιδεολογική του διάσταση· αντιθέτως, εξελίσσεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του. Η αληθινή τιμωρία δεν είναι αυτή που του επιβάλλεται από το νόμο, αλλά η ψυχολογική κόλαση που επιβάλλει ο ίδιος στον εαυτό του. Δεν αρκεί μονάχα να ομολογήσει το έγκλημά του για να λυτρωθεί, ούτε να ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό κι από την αθρωπότητα. Χρειάζεται να δει το φως που κρύβεται μέσα του και να τολμήσει να ομολογήσει στον εαυτό του την πίστη του. Το βιβλίο περιγράφει την πορεία του Ρασκόλνικοφ προς την ελευθερία, καθώς ανακαλύπτει, με τη βοήθεια της Σόνιας και την δύναμη της αγάπης, τον εαυτό του και έρχεται σε επικοινωνία με τον Χριστό. Η ανάγνωση της ιστορίας του Λαζάρου από τα χείλη της Σόνιας παροτρύνει τον αναγνώστη να πιστέψει στη μεταμόρφωση του ήρωα, η οποία έρχεται στο τέλος του βιβλίου όταν ο Ρασκόλνικοφ αγκαλιάζει την πλευρά του εαυτού του που τόσο καιρό απαρνιόταν, παύει να αντιστέκεται στην πίστη του και, ως άλλος Λάζαρος, ανασταίνεται».

Διαθεσιμότητα: Εξαντλημένο


33,00 €

Αγορά
  • Mετάφραση: ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
  • Πρόλογος: ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗ
  • Σελίδες: 944
  • Σχήμα: 18.5x12.5
  • ISBN: 978-960-518-415-5

30 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία:

Πελάτες που αγόρασαν αυτή την έκδοση, αγόρασαν επίσης: