> ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ>ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΫΝΤ - Η ζωή και το έργο του

ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΫΝΤ - Η ζωή και το έργο του

ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΫΝΤ - Η ζωή και το έργο του

ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΫΝΤ - Η ζωή και το έργο του

JONES ERNEST

Η πλέον έγκυρη βιογραφία του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ. Ο συγγραφέας Ernest Jones, υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Φρόυντ για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Στο έργο του αυτό χαρτογραφεί τη ζωή του δασκάλου του αλλά και την εξέλιξη της ψυχαναλυτικής επιστήμης, η οποία είναι συνυφασμένη με την πνευματική, επαγγελματική και κοινωνική πορεία του ιδρυτή της. Εκείνο που κάνει ακόμα πιο σημαντική αυτή τη βιογραφία του Φρόυντ από τον Jones είναι η έγκυρη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ψυχαναλυτικής θεωρίας έτσι όπως την ανέπτυξε ο Φρόυντ κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του σταδιοδρομίας.

36,00 €

Αγορά

  • Mετάφραση: ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
  • Πρόλογος: ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΤΟΚΟΛΛΗΣ
  • Σελίδες: 840
  • Σχήμα: 23x17
  • ISBN: 960-518-133-9

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
20/6/2003

Είναι ευτύχημα που τα τελευταία χρόνια οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να προσανατολίζονται προς ένα επί δεκαετίες παραμελημένο στα καθ' ημάς είδος: τη βιογραφία. Και είναι ευτυχέστερο το ότι οι βιογραφίες που επιλέγονται προς μετάφραση αφορούν ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Βιτγκενστάιν, Μαρξ, Ελιοτ, Τζόις και Καντ παλαιότερα (για να μείνω σε ορισμένα μόνο εκλεκτά παραδείγματα), Σίγκμουντ Φρόιντ τώρα.

Το βιβλίο του Ernest Jones είναι μια υποδειγματική εξιστόρηση της ζωής και του έργου τού πατέρα της ψυχανάλυσης. Γραμμένο με εύληπτο και συνάμα απολύτως υπεύθυνο τρόπο, απευθυνόμενο τόσο στο μέσο αναγνώστη όσο και στο πιο υποψιασμένο κοινό, πιάνει τον Φρόιντ από τα παιδικά χρόνια, την εφηβική ηλικία, την εποχή των σπουδών και τα πρώτα βήματα της ιατρικής του σταδιοδρομίας, για να τον παρακολουθήσει εν συνεχεία στους αρραβώνες και τους γάμους του σε συνδυασμό με τις εναρκτήριες ανακαλύψεις του, και για να φτάσει, εύλογα, ώς την περίοδο της ωριμότητας, της διεθνούς αναγνώρισης και του δύσκολου θανάτου του στο Λονδίνο. Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, η ερμηνεία των ονείρων, η θεωρία για τη γένεση της υστερίας, αλλά και οι θέσεις για το εγώ και το υπερεγώ ή τις νευρώσεις ανεβαίνουν αργά και μεθοδικά στην επιφάνεια του βιβλίου, αποκαλύπτοντας τόσο την επιστημονική προσωπικότητα όσο και το βαθύτερο ψυχικό κόσμο του Φρόιντ.

Οπως σημειώνει στη σύντομη εισαγωγή του ο Πέτρος Χαρτοκόλλης, ο Jones χαρτογραφεί στο βιβλίο του «όχι μόνο τη ζωή του δασκάλου του αλλά και την ψυχανάλυση, η εξέλιξη της οποίας είναι συνυφασμένη με την πνευματική, επαγγελματική και κοινωνική πορεία του δημιουργού της».

 

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΚΕΤΣΗ
27/6/2003

«Μα τι μπορούν να μας δώσουν αυτές οι βιογραφίες;», είχε αναρωτηθεί ο Φρόιντ με αφορμή τις βιογραφίες του Γκέτε, προσθέτοντας ότι ακόμη και η πιο πλήρης σίγουρα δεν θα μπορούσε να μας εξηγήσει το θαυμαστό χάρισμα που διακρίνει το μεγάλο δημιουργό. Ο ίδιος ο πατέρας της ψυχανάλυσης είχε μετατοπίσει όλο τον άξονα της ζωής του στο έργο του. Και δεν του άρεσε η ιδέα ότι κάποιοι θα επιθυμούσαν να ιστορήσουν το βίο του. Εγραφε χαρακτηριστικά: «Οποιος αναλαμβάνει να γράψει μια βιογραφία δεσμεύεται στο ψέμα, την απόκρυψη, την υποκρισία, το λιβανωτό... Η αλήθεια δεν είναι προσιτή. Το ανθρώπινο γένος δεν την αξίζει». Γνωστές είναι εξάλλου και οι προσπάθειές του για να αποθαρρύνει το έργο των μελλοντικών βιογράφων του: από την καταστροφή επιστολών και νεανικών γραπτών ώς το διακριτικό και επιφυλακτικό τρόπο ζωής που είχε υιοθετήσει στην καθημερινότητά του.

Η δημοσίευση (μεταξύ των ετών 1953 και 1957) της μνημειώδους βιογραφίας του Φρόιντ, που έγραψε ο μαθητής και φίλος του για σαράντα περίπου χρόνια Ερνεστ Τζόουνς, υπήρξε ωστόσο μια εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή στην κατανόηση όχι μόνο της ζωής και της προσωπικότητας του μεγάλου στοχαστή αλλά και της ίδιας της θεωρίας και της ιστορίας της ψυχανάλυσης. Οπως εξηγεί στην εισαγωγή του ο Lionel Trilling, «η βασική ιστορία της ψυχανάλυσης είναι η έκθεση του τρόπου με τον οποίο ωρίμασε στο ίδιο το μυαλό του Φρόιντ, γιατί ο Φρόιντ ανέπτυξε τις έννοιές της εντελώς μόνος του». Στηριζόμενος στον πλούτο των αναμνήσεων και των βιωμάτων του αλλά και στην εξαντλητική μελέτη ανέκδοτων αρχείων και πηγών, ο Τζόουνς προσπάθησε μεθοδικά να ξεδιαλύνει τον κόμπο που δένει στενά τη ζωή και τη θεωρία του Φρόιντ. Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και οι ιδέες βρίσκουν έτσι τη θέση τους και τις διασυνδέσεις τους μέσα στον ενιαίο ιστό της αφήγησης.

Οι εμπειρίες της ζωής του Φρόιντ συσχετίζονται με τους κύριους σταθμούς στην ανάπτυξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας. Ξαναζωντανεύουν έτσι τα πρώτα βήματα του μικρού Σίγκμουντ στη Βιέννη των Αμψούργων, οι λαμπρές σπουδές και η ιατρική του σταδιοδρομία, η προσωπική ζωή, οι φιλίες, η Μάρθα, η νευρολογική περίοδος, οι πρώτες διανοητικές εξερευνήσεις ώς τη μεγάλη ανακάλυψη του ασυνείδητου.

Από ένα σημείο κι έπειτα, η εξιστόρηση του βίου συμπίπτει σχεδόν με την ιστορία και τις εσωτερικές διαιρέσεις του ψυχαναλυτικού κινήματος (οι διαφορές με τον Αντλερ, η ρήξη με τον Γιουνγκ, οι σχέσεις με τον Ρανκ και τον Φερέντσι κ.λπ.).

13 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία:

Πελάτες που αγόρασαν αυτή την έκδοση, αγόρασαν επίσης: