> ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ>ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΥΤΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΥΤΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΥΤΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΥΤΟ

ΝΤΟΥΒΕ ΚΑΡΕΝ

«Στα εφτά μου ορκίστηκα να μην αγαπήσω ποτέ. Στα δεκαοχτώ μου το έκανα, παρ’ όλ’ αυτά. Ήτανε όσο άσχημο ακριβώς φοβόμουν. Ήτανε ταπεινωτικό, οδυνηρό, κι είχε φύγει εντελώς από τον έλεγχό μου. Κανένας δεν με ξαναγάπησε  δεν υπήρχε τίποτα που να μπορώ να κάνω για να τ’ αλλάξω αυτό, κι απ’ την προσπάθεια να μην αγαπήσω ποτέ πια πήγε να μου στρίψει.  Μια μέρα, για την ακρίβεια μια Πέμπτη, στις 20 Ιουνίου 1996, αποφάσισα ότι το πράγμα έπρεπε να πάρει ένα τέλος, ένα άσχημο τέλος ή ένα τέλος που δεν μπορούσα να το φανταστώ. Και πήγα σ’ ένα ταξιδιωτικό γραφείο κι αγόρασα ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Λονδίνο, έτσι όπως άλλοι άνθρωποι αγοράζουνε σκοινί».

Έτσι θα ξεκινήσει το ταξίδι της η Άννε Στρέλαου, για να συναντήσει τον έρωτα της ζωής της. Στην τσάντα της κουβαλάει έξι κασέτες, γραμμένες από έξι διαφορετικούς άντρες. Κάθε κασέτα και μία αποτυχημένη ιστορία αγάπης. Στο ταξίδι της θ’ αρχίσει να θυμάται τη ζωή της, την οικογένειά της, τον πρώτο παιδικό της φίλο, το σχολείο και τους εξευτελισμούς στο μάθημα της γυμναστικής, τις ατελείωτες δίαιτες που την κυνηγούσανε μια ζωή, τα χάπια, τα ναρκωτικά και τα πάρτυ, τις δουλειές και τους ερωτικούς συντρόφους που άλλαξε, τις ομάδες μοντέρνας ψυχοθεραπείας. Και όλα αυτά θα την ετοιμάσουν για την τελευταία της κίνηση. Ολόκληρη η ζωή της μοιάζει να κρίνεται σε μια στιγμή, στα πέναλτυ, σαν τον ημιτελικό του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που παρακολουθεί σε παμπ του Λονδίνου. Με το ανατρεπτικό και ανελέητο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της ηρωίδας της η Κάρεν Ντούβε κατορθώνει να δείξει πώς μπορεί μια ολόκληρη ζωή όχι μόνο ο έρωτας να περνάει απ’ το στομάχι και να μιλήσει με μοναδικό τρόπο για τη γυναικεία αυτοεκτίμηση, τινάζοντας στον αέρα όχι μόνο την παράδοση της γυναικείας ροζ λογοτεχνίας, αλλά και την εικόνα του σύγχρονου πολυάσχολου και επιτυχημένου ατόμου λίγο πριν το τέλος του εικοστού αιώνα.

23,00 €

Αγορά

  • Mετάφραση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ
  • Σελίδες: 360
  • Σχήμα: 20.5x12
  • ISBN: 960-518-186-Χ

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του ΤΑΣΟΥ ΓΟΥΔΕΛΗ
17/12/2004

Ενα δείγμα της εύρωστης γερμανικής λογοτεχνίας. Η Κάρεν Ντούβε, γεννημένη το 1961 στο Αμβούργο, μας προτείνει με το συγκεκριμένο μυθιστόρημά της μία δυναμική, «αποκλίνουσα» εκδοχή της γυναικείας, αισθηματικής λογοτεχνίας. Η ηρωίδα της, μία παχύσαρκη και άσχημη κοπέλα, ταξιδεύει στο Λονδίνο κυνηγώντας τον έρωτα της ζωής της. Στη διάρκεια αυτής της μετακίνησης θυμάται περιστατικά του παρελθόντος, από την οικογενειακή και ιδιωτική της ζωή, που την έχουν χαράξει. Ο έρωτας, βέβαια, βρίσκεται στο κέντρο αυτής της ενδοσκόπησης καθώς και της νέας της περιπέτειας σε ένα ξένο περιβάλλον το οποίο, περιέργως, κατακτά. Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση γραμμένο, το κείμενο αφήνει μαζί με τη στυφή γεύση μιας απογοητευτικής πραγματικότητας και ένα αίσθημα συμπάθειας για όσα (κατα)μαρτυρούνται. Το διαβρωτικό χιούμορ της Ντούβε υπονομεύει τα πάντα, αλλά την ίδια στιγμή η εικόνα του κόσμου σταθεροποιείται καθώς ένας σωτήριος αυτοσαρκασμός αντισταθμίζει τη μισανθρωπία.

 

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΧΙΝΑ
14/1/2005

«Μετά τις κρίσεις πολυφαγίας μου νιώθω άρρωστη, φουσκωμένη, λες και με γεμίσανε μέχρι πάνω με αλευρόκολλα, κι αντί για αίμα τρέχει βρωμερό μαύρο φλέμα στις φλέβες μου. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα κι εγώ κάποια στιγμή δεν μπορώ να φάω άλλο. Ούτε καν με το ζόρι. Και τότε δεν ξέρω τι να κάνω από τον φόβο μου. Οταν δεν τρώω είναι σαν να με πλακώνει ένας μεγάλος καφέ τοίχος. Οσο τρώω ο τοίχος μένει ακίνητος». Οχι, δεν πρόκειται για κάποιο καταθλιπτικό βιβλίο με αποκλειστικό θέμα τη βουλιμία, αλλά για ένα εξαιρετικά γραμμένο μυθιστόρημα που αποτυπώνει την αλλοτρίωση της σύγχρονης μικροαστικής ζωής, τα αδιέξοδα της εφηβείας μέσα στη γενική ακατανοησία οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος, την αυταπάτη της ψυχοθεραπείας. Με ανατρεπτικό χιούμορ και ανελέητο αυτοσαρκασμό, η ηρωίδα του βιβλίου, η υπέρβαρη Αννε Στρέλαου, περιγράφει τη μικρή ζωή της, που παραμένει μικρή ώς τη στιγμή που αποφασίζει ότι δεν έχει πια νόημα να αντιστέκεται στην αγάπη. Και τότε, «αυτό το σώμα που είναι η αιτία όλων των πράξεων που δεν έκανε ποτέ», υποχωρεί και εξαφανίζεται και το «ανατριχιαστικό κενό που απλώνεται πίσω» από την Αννε «δεν την αφορά πια».

30 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: