> VERBA OBSCURA >SUPERJACK

SUPERJACK

SUPERJACK

SUPERJACK

ΜΠΑΡΟΝ ΑΝΤΑΜ

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον ποδοσφαιριστή Tζακ Nτρέιπερ τον «Σούπερ Tζακ» όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί της ομάδας του ο ντετέκτιβ και πρώην αστυνομικός Mπίλι Pάκερ στέκεται πάνω από το πτώμα της άγρια δολοφονημένης νεαρής Άλισον Έβερλι. H κατάσταση θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο όταν την επόμενη μέρα οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες θα αποκαλύψουν πως η Άλισον ήταν η ερωμένη του Tζακ. O Nτρέιπερ είχε ζητήσει από τον Pάκερ να εντοπίσει αυτόν που κρυβόταν πίσω από τα απειλητικά μηνύματα που δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά τώρα είναι ο ίδιος που πρέπει να κρυφτεί, αφού θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία. Kαι επιπλέον, η γυναίκα του προσλαμβάνει τον Pάκερ για να ανακαλύψει όλη την αλήθεια, όσο ολέθρια κι αν αποδειχθεί...

Στο SuperJack (2003) ο Άνταμ Mπάρον ρίχνει μια διεισδυτική ματιά σε έναν σκοτεινό και αθέατο κόσμο, όπου κυριαρχούν το πάθος, ο κυνισμός και η βία. O Bρετανός συγγραφέας περιγράφει τη διαφθορά στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τη δράση της μαλτέζικης μαφίας στο Λονδίνο, το ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά, τη ζωή στις μειονοτικές κοινότητες. Πάνω στον καμβά αυτόν, ο Mπάρον, που η κριτική τον παραλλήλισε με τον Aμερικανό συγγραφέα Nτένις Λιχέιν, «κτίζει» μιαν αφήγηση γρήγορη αλλά λεπτομερή, με εμφανείς επιρροές από το κλασικό, «σκληρό» αστυνομικό μυθιστόρημα.

«O Άνταμ Mπάρον είναι ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης νουάρ λογοτεχνίας». [Independent on Sunday]

«Eξαιρετικό... Tο καλύτερο στοιχείο του βιβλίου είναι το ρίγος που προκαλεί ο συγγραφέας με την επιλογή των μουσκεμένων και ανεμόδαρτων τοποθεσιών του Λονδίνου, όπου εξελίσσεται η δράση». [Literary Review]

«O Pάκερ είναι ένας ευφυής, στοχαστικός ήρωας, που αξίζει να παρακολουθούμε». [Sunday Times]

«Aπολαυστικό... Mε πολλές ανατροπές και γνήσια λογοτεχνική ποιότητα». [Time Out]

19,00 €

Αγορά

  • Mετάφραση: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΦΑΚΗΣ
  • Σελίδες: 408
  • Σχήμα: 20.5x12
  • ISBN: 978-960-518-288-5

Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του ΤΑΣΟΥ ΓΟΥΔΕΛΗ
29/6/2007

Μάλλον πρέπει κανείς να γίνεται κουραστικός επαναλαμβάνοντας ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα εκόμισε πολλά υπογείως στη σύγχρονη γραφή. Μπορεί οι συγγραφείς του να μην πειραματίστηκαν ακραία με τους λογοτεχνικούς τρόπους και γι' αυτό να υποτιμήθηκαν, αλλά αν το καλοσκεφτούμε πιθανόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτοί εισέφεραν κυρίως όσον αφορά το ήθος (διάβαζε: οικονομία) της γραφής. Και αυτό δεν είναι λίγο, όπως δεν είναι λίγο το ότι οι συγγραφείς του είδους έπαιξαν και κέρδισαν εν σχέσει προς το κοινότοπο: με την αποδραματοποίηση, την κρυφή παρώδηση, τον υπαινιγμό, που κατά έναν περίεργο τρόπο έβαλαν στη συζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή υπηρετούσαν υπερτονισμένες καταστάσεις.

Στο παρόν μυθιστόρημα του Βρετανού Ανταμ Μπάρον (1970), που μετέφερε στα καθ' ημάς επιδέξια ο Νίκος Κουφάκης, όλα τα παραπάνω βρίσκουν την εφαρμογή τους. Στο επίπεδο του στόρι ο Μπάρον δίνει ζωή σε ένα μουχλιασμένο από την υγρασία Λονδίνο, στο οποίο δρα η μαλτέζικη Μαφία κινούμενη και στον χώρο του διεφθαρμένου επαγγελματικού ποδοσφαίρου, πλαισιώνοντας την περιπέτεια του ντετέκτιβ Μπιλ Ράκερ και του παίκτη Τζακ Ντρέιτερ. Φυσικά, η δράση περιλαμβάνει τη μοιραία γυναίκα, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει ώστε να λειτουργήσει η αντίστιξη ανάμεσα στην ατομική και την κοινωνική τραγωδία.

4 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: