> ΚΡΙΤΙΚΗ>Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ - ΙΩΑΝΝΟΥ [1977-2007]

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ - ΙΩΑΝΝΟΥ [1977-2007]

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ - ΙΩΑΝΝΟΥ [1977-2007]

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ - ΙΩΑΝΝΟΥ [1977-2007]

ΚΟΚΟΛΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ Α.

Την άνοιξη του 1977, ο Δ. Ν. Μαρωνίτης σε μια διάλεξή του στην «Τέχνη» της Θεσσαλονίκης κρίνει αρνητικά την πεζογραφική παραγωγή του Γιώργου Ιωάννου. Από τη διάλεξη προκύπτουν τέσσερεις επιφυλλίδες, που δημοσιεύονται το καλοκαίρι στο Βήμα, και αναδημοσιεύονται στις αρχές του 1978 στο περιοδικό Διαβάζω. Ο Ιωάννου απαντά στην κριτική του Μαρωνίτη, στην αρχή κάπως ψύχραιμα, αργότερα με όλο και λιγότερη ψυχραιμία  θα συνεχίσει έτσι ώς το θάνατό του το Φεβρουάριο του 1985. Ο Μαρωνίτης δεν αντιδρά. Η μονόπλευρη συνέχεια της επίθεσης υπήρξε διπλή: (α) το 1986, είκοσι δύο μήνες μετά το θάνατο του Ιωάννου, ο Μαρωνίτης εκδίδει σε βιβλίο, μαζί με άλλα κείμενά του, τις επίμαχες επιφυλλίδες του 1977 – (β) το 2006, με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του πεζογράφου, ο κριτικός επαναλαμβάνει τα κύρια σημεία της αρνητικής κριτικής του σε τρεις νέες επιφυλλίδες στο Βήμα.Το βιβλίο Η διαμάχη Μαρωνίτη-Ιωάννου (που δε θα είχε εκδοθεί αν ο Μαρωνίτης δεν επανέρχονταν το 2006) αναλύει και κρίνει τις παλαιές εκείνες απόψεις του κριτικού, καθώς και την πρόσφατη επανάληψή τους, και καταγράφει ποιοι και πώς αναφέρθηκαν στη διαμάχη από το 1977 ώς το 2007.

«Η σύνθεση [...] του βιβλίου υπήρξε ένα άκρως δυσάρεστο βίωμα. Και τώρα το χειρότερο είναι ο φόβος μου (που τον καταγράφω, μήπως και εξορκιστεί) ότι οι σελίδες αυτές δε θα διαβαστούν ως μια απόπειρα ακύρωσης ολόκληρης σειράς λανθασμένων κριτικών απόψεων και, επομένως, ως μια πράξη δικαιοσύνης, αλλά ως μια “ηθογραφία” μικροσκανδάλων». πό τον Πρόλογο του συγγραφέα]

12,00 €

Αγορά

  • Σελίδες: 104
  • Σχήμα: 20.5x12
  • ISBN: 978-960-518-345-5

περ. ΑθΗΝΟΡΑΜΑ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
28/12/2008

Πολλοί Θεσσαλονικείς διέπρεψαν ως «τσακωμένοι». Για τους κύκλους των γραμμάτων -των δικών μας και των ξένων- αυτό δεν υποδηλώνει τίποτα μειωτικό. Απεναντίας, προδίδει ζωτικότητα, παρρησία, πνευματική αντοχή - ακόμη και η αδικία σε παρόμοιους κύκλους λογαριάζεται ως πολεμική αρετή. Ο Κοκόλης τεκμηριώνει με σαφήνεια το ιστορικό της διαμάχης (ο Μαρωνίτης επιτίθεται με μια σειρά από επιφυλλίδες και ο Ιωάννου, θιγμένος και αδύναμος, κουβαλάει την πληγή μέχρι το θάνατό του). Μάλιστα, ο πεζογράφος εξέδιδε και «Φυλλάδιο», το οποίο έγραφε μόνος του, και απαντούσε το κατά δύναμιν. Η όλη μελέτη -που ενίοτε θυμίζει δικόγραφο- είναι ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους. Πρώτον, μας μαθαίνει την «παρθική» αποτελεσματικότητα της κριτικής. δεύτερον, μας επιδεικνύει τον ψυχισμό του Ιωάννου, ο οποίος δεν κατάφερε να συνέλθει από το πλήγμα. τρίτον, μας διαφωτίζει γύρω από πολλές πτυχές της ντόπιας συγγραφικής παραγωγής και της «μικροαστικής ανθρωπογεωγραφίας». Εντέλει, η πικρή μπουκιά, αν δεν είναι θρεπτική για το λογοτέχνη, τουλάχιστον αναγνωρίζεται ως στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ της εργασίας του.

19 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία:

Πελάτες που αγόρασαν αυτή την έκδοση, αγόρασαν επίσης: