> ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΕΣ>ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΑ Β' - Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου

ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΑ Β' - Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου

ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΑ Β' - Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου

ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΑ Β' - Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου

ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα «μυκονιάτικα» πονήματα στο έργο του Παναγιώτη Κουσαθανά μας δίνουν τη δυνατότητα να ρίχνουμε ματιές στην αθέατη πλευρά της Μυκόνου, την παλιά και τη νεότερη, την «άλλη Μύκονο», που την ύπαρξή της όχι μόνο δεν γνωρίζουμε, αλλά ούτε καν υποπτευόμαστε. Πίσω από την εκτυφλωτική βιτρίνα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και κουφότητας των τελευταίων πενήντα χρόνων στην ιστορία του νησιού, βιτρίνα στην οποία σωρηδόν και αδιακρίτως εκτίθενται τιμαλφή και ψευδόχρυσα, υπάρχει μια σπηλιά σ’ έναν βράχο, όπου έχει «τρυπώσει» κάτι ανεκτίμητο: η εξόριστη ψυχή του τόπου, ξέπνοη μεν, ζωντανή εντούτοις ακόμα. Έτσι στη μόνη γνωστή ιστορία του νησιού για τον περισσότερο κόσμο, εκείνην του τουριστικού πανηγυριού, που το διακρίνει το αλισβερίσι, ο συβαριτισμός, η υπερβολή, ο θόρυβος και η συνακόλουθη κακογουστιά και λεηλασία, ο Π.Κ. προσπαθεί να «ξετρυπώσει» και να αντιπαραθέσει την κρυμμένη στη σπηλιά αδικημένη «ψυχή του τόπου» για την οποία μίλησε προφητικά η σπουδαία Μυκονιάτισσα Μέλπω Αξιώτη μισόν αιώνα πρίν. Στους δύο πρώτους τόμους από μια σειρά τεσσάρων, τα Παραμιλητά  Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου, τα περισσότερα στοργικά φιλοξενημένα στην πρώτη τους μορφή στην εφημερίδα Η Μυκονιάτικη, ακροβατούν με παιγνιώδη τρόπο πάνω στα σχοινιά της επιστημοσύνης, της λογοτεχνίας, ακόμα και του χωρατού, και ξετυλίγουν μπροστά μας την ταυτότητα του πασίγνωστου νησιού. Διαβάζοντάς τα βυθιζόμαστε στην ουσία του, εκπλησσόμαστε με τις αντοχές και την επιμονή του και παραμιλούμε κι εμείς: Πρέπει, λοιπόν, να είχε πολλά αποθέματα αυτός ο τόπος, ώστε να μην έχει ακόμη φτάσει στο τελικό και πανθομολογούμενο ψυχορράγημα... Σήμερα που και πάλι ζητείται ο Άνθρωπος, αυτό το χαρίεν, αλλά και θηριώδες όν, που ξέρει να γκρεμίζει τις σφίγγες και τα αινίγματά τους, αλλά και να αυτοτυφλώνεται, σήμερα που ζητείται το φυσικό επακόλουθο ή μάλλον η προϋπόθεση του Ανθρώπου, δηλαδή ο Τόπος, κείμενα σαν κι αυτά των Παραμιλητών του Π.Κ. ίσως φανούν χρήσιμα σ’ αυτήν την επίπονη αναζήτηση του Ανθρώπου και του Τόπου. 

17,00 €

Αγορά

  • Εικονογράφηση: ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • Σελίδες: 248
  • Σχήμα: 24x16
  • ISBN: 960-518-127-4

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Δ. ΤΖΙΑΝΤΖΗ
15/2/2006

Τα κείμενα αυτών των δύο τόμων [και των επόμενων δύο, που ο συγγραφέας αλλά κι εμείς ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν] δημοσιεύτηκαν στην πρώτη τους μορφή στην εφημερίδα Η Μυκονιάτικη. Ο συγγραφέας, γέννημα θρέμμα του νησιού, έχει σπουδάσει αγγλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει εκδώσει πολλά βιβλία με ποιήματα, διηγήματα και κείμενα για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο Σεφέρης έγραφε πως «Καταλαβαίνω δύσκολα τους ανθρώπους που δεν παραμιλούν».

Ο Κουσαθανάς, ξεκινώντας από τον Σεφέρη, δηλώνει πως «σε μικρόψυχους καιρούς, κατά τους οποίους καταργείται ο διάλογος, η μόνη διέξοδος δεν μπορεί παρά να είναι το κατά μόνας παραμιλητό». Μέσα από αυτό το παραμιλητό, ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ρίξει ματιές στην «άλλη Μύκονο», που την ύπαρξή της όχι μόνο δεν γνωρίζουμε, αλλά δεν υποπτευόμαστε.

14 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία:

Πελάτες που αγόρασαν αυτή την έκδοση, αγόρασαν επίσης: