> ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ>ΜΕ ΚΕΝΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ - Μια μπάντα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά

ΜΕ ΚΕΝΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ - Μια μπάντα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά

ΜΕ ΚΕΝΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ - Μια μπάντα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά

ΜΕ ΚΕΝΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ - Μια μπάντα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά

ΘΕΜΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μπάντα έλεγαν στα χωριά των Ιωαννίνων ένα υφαντό μεγάλων διαστάσεων, που κάλυπτε σχεδόν μια πλευρά ενός δωματίου. Έτσι έλεγαν, επίσης, και την «πλευρά»  «βαλ' το απ' αυτή τη μπάντα». Απεικόνιζε συνήθως σκηνές της ζωής της υπαίθρου: κυνηγιού, θερισμού, κ.λ.π. Αλλά η πιο αγαπημένη μπάντα απεικόνιζε ένα σύμβολο της ομορφιάς  τα ελάφια! Τα θυμάμαι ολοζώντανα στην μπάντα που υπήρχε στην ανατολική πλευρά της κρεβατοκάμαρας του πατρικού σπιτιού. Νήματα κάθε λογής χρωμάτων συνυφαίνονταν για να δημιουργήσουν την τελική εικόνα, η οποία δέσποζε στο δωμάτιο και ακτινοβολούσε ζεστασιά. Οι εκθέσεις υφαντών, πριν από χρόνια, ονομάζονταν textilia. Λατινική λέξη, από την οποία προήλθε η αγγλική λέξη text, που σημαίνει κείμενο. Λοιπόν, πριν αναφερθεί σ' ένα τυπωμένο ή χειρόγραφο κείμενο, η λέξη σήμαινε συνύφανση. Αυτό ακριβώς κάνει ο Πετρο-Λούκας εδώ: Συνυφαίνει λογής-λογής νήματα της ζωής του  βάζει το υφάδι. Εγώ βάζω το στημόνι και από την μπάντα που προκύπτει, προβάλλει το πρόσωπό του, με κέντημα δικό του.

19,00 €

Αγορά

  • Σελίδες: 128
  • Σχήμα: 21x14
  • ISBN: 960-518-160-6

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥ
13/8/2004

Είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις για κάποιο μάστορα που κεντάει με το κλαρίνο του κι άλλο να τον ακούς ταυτόχρονα να δουλεύει ψιλοβελονιά.

Αυτή την ευκαιρία έχουν οι αναγνώστες της προσωπογραφίας του σπουδαίου τεχνίτη Πετρο-Λούκα Χαλκιά που έγραψε ο Κ. Θέμελης. Ο συγγραφέας και ο μουσικός κατάγονται από τα ίδια μέρη και έτσι συνεννοούνται καλύτερα, αφού είναι φορτισμένοι συναισθηματικά. Ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς ανήκει σε οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο κλαρίνο. Το όργανο μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο. Ο Πετρο-Λούκας λέει ότι πρώτη του αγάπη είναι το κλαρίνο και δεύτερη η σύζυγός του. Με τέτοια αντίληψη και με το ταλέντο που διακρίνει το γένος του είναι να μην ξεσηκώνει τους ζωντανούς για χορό όταν πιάσει το κλαρίνο του;

6 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: