> ΜΙΚΡΗ ΙΝΔΙΚΤΟΣ>ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΛΟΓΟΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ

ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΛΟΓΟΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ

ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΛΟΓΟΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ

ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΛΟΓΟΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ

ΑΡΧΙΜ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ

Με το τομίδιο αυτό εγκαινιάζεται μια νέα σειρά, μετά από την ανάγκη που παρουσιάστηκε για την έκδοση των λόγων του Γέροντα Αιμιλιανού (που κυκλοφορούν ήδη από την Ίνδικτο, στην πεντάτομη γνωστή σειρά «Κατηχήσεις και Λόγοι») σε ένα μικρότερο και πιο εύχρηστο για τον αναγνώστη βιβλίο τσέπης. Η επιλογή των κειμένων έγινε με κριτήριο τη σημασία και τη βαρύτητα που έδινε ο Αιμιλιανός στα θέματα της προσευχής, της λατρείας, των σχέσεων με τον πλησίον και της πνευματικής ασκήσεως και λειτουργίας. Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει τα βιωματικά κείμενα «Περί προσευχής» και «Η προσευχή του Αγίου Όρους». Ακολουθούν οι κατηχήσεις «Η θεία λειτουργία» και «Η παρουσία μας εις τον ναόν», στη συνέχεια οι ενδιαφέρουσες κοινωνικά κατηχήσεις «Οι σχέσεις μας με τον πλησίον» και «Ο γάμος, το μέγα μυστήριον», και τέλος οι ομιλίες «Πνευματική μελέτη» και «Πνευματική ζωή», που με απλό τρόπο θέτουν τις προϋποθέσεις για την αίσθηση της πνευματικής ζωής.

10,00 €

Αγορά

  • Σελίδες: 216
  • Σχήμα: 17x10.5
  • ISBN: 960-518-192-4

περ. ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
6/12/2005

Η ζωτική φλέβα του βιβλίου είναι αυτή η κατάργηση της παχυλογίας του επαγγελματία ιεροκήρυκα που αυτοχρήμα ελευθερώνει ένα θερμό φλέγμα συνεννόησης, εκπνέοντας και κάποια σκιρτήματα φθόνου στην καρδιά του ακροατή: πως ο κόσμος βολεύεται με το λίγο ενώ ο μοναχός ζει με το πολύ;

 

εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
18/12/2005

Διδαχή ουσίας από τον Γέροντα Αιμιλιανό
Θέματα προσευχής, λατρείας και ανθρωπίνων σχέσεων σε ευσύνοπτη και προσιτή μορφή.

Νιώθει κανείς μιαν –ευχάριστη– έκπληξη όταν ακούει κάποιον να χρησιμοποιεί τα λόγια του παλιού λαϊκού τραγουδιού «είναι κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια / ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια», παραπέμποντας στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (7, 26-27) και μάλιστα όταν αυτός που μιλάει είναι ένας αγιορείτης γέροντας. Eνας γέροντας που ενώ διάλεξε την αναχώρηση από τον κόσμο, μπορεί να αγκαλιάζει με αγάπη και με στοργή τον κόσμο.

Πρόκειται για τον αρχ. Αιμιλιανό τον Σιμωνοπετρίτη και το βιβλίο του «Περί Θεού Λόγος Αισθήσεως. Οκτώ κείμενα πνευματικής αγωγής». Oπως διευκρινίζεται και στο σημείωμα του εκδότη, πρόκειται για μια ευσύνοπτη και προσιτή μορφή (σε μικρό σχήμα βιβλίου τσέπης) της διδαχής του Γέροντος Αιμιλιανού, του οποίου οι λόγοι έχουν εκδοθεί στην πεντάτομη σειρά «Κατηχήσεις και Λόγοι». Η επιλογή των κειμένων στηρίζεται στην βαρύτητα που ο ίδιος ο γέροντας δίνει στα θέματα της προσευχής, της λατρείας και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Hδη από το πρώτο κείμενο, ο έμπειρος της ορθοδόξου πνευματικότητος γέρων μας ομιλεί για την «πάλη με τον Θεό», για την προσευχή που από αγώνας γίνεται κραυγή και από κραυγή, σιωπή, για να φτάσει στο τέλος ο άνθρωπος να προσδιορίζει το «εγώ» του ως «απουσία Εκείνου». Η προσευχή, ως πρωταρχική ανάγκη κάθε ψυχής, προϋποθέτει την απαλλαγή του νου μας από κάθε βιοτική –αλλά και «εγωτική»– μέριμνα για να γίνει «βρώσις Χριστού».

Με μια τέτοια πνευματική αγωγή καθώς ο άνθρωπος φωτίζεται από το «αθρόο φως» που ρέει από τον ουρανό κατά την «αναλογούσαν μέθεξιν της θεότητος», μας εισάγει στη βίωση της Θείας Λειτουργίας ως μυστικού γάμου με τον Χριστό. «Είναι μόνιμος πλέον δεσμός με τον Χριστό». Γιατί ο Χριστός στους λόγους του γέροντος είναι ο μονίμως ζητούμενος και ο εσαεί ερχόμενος. Σ’ αυτόν πρέπει να οδηγεί η μελέτη μέσα από τον κόπο και την προσευχή, τον πόθο και την ξενιτεία, τον ηρωισμό και την απόφαση. Αυτόν πρέπει να βλέπουμε όταν βλέπουμε τον πλησίον. Και Αυτός μας οδηγεί να ζητάμε από τις σχέσεις μας όχι την δικαιοσύνη αλλά την αγάπη. «Oταν βλέπης ότι σε αδικεί ο σύντροφος της ζωής σου, μη φωνάζης ότι έχεις δίκιο. Δεν έχει σημασία αν έχης δίκαιο ή δεν έχεις. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το ορθό, αλλά τι θέλει ο άλλος», συμβουλεύει ο γέροντας.

Το «Περί Θεού Λόγος Αισθήσεως» είναι ένα βιβλίο που στηρίζεται στην κυριολεξία. Δεν είναι βιβλίο ιδεών. Ούτε ηθικών κανόνων («Μη ζητάς στην Αγία Γραφή συνταγές ή κανόνες για τη ζωή σου. Μη θέλεις να βάλης δικές σου σκέψεις. Εσύ διάβαζε να μάθης τι λέει ο Θεός, και ο Θεός θα σε εμπνεύση»). Ο Θεός δεν είναι ένα αφηρημένο «πρώτο κινούν». Είναι αισθητός. Τον ακούς να σου φωνάζει «πάρειμι». Τον νιώθεις ως φως και αιφνίδια πνευματική χαρά.

Μα υπάρχει τέτοιος Θεός; Ο γέροντας δεν μας ζητάει απλώς να αναρωτηθούμε ή να συζητήσουμε. Μας προκαλεί να μιλήσουμε απ’ ευθείας σε Εκείνον και να τον περιμένουμε.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το Aγιον Oρος γνώρισε μιαν ιδιαίτερη αίγλη και προσείλκυσε νέους που είχαν μείνει διψασμένοι από την ξηρασία των ιδεολογιών, ενώ πνευματικές μορφές όπως ο Παΐσιος, ο Πορφύριος ή ο Ιάκωβος αθόρυβα εδίδασκαν το μέτρο της αγιότητος στον σύγχρονο άνθρωπο. Αρχομένου του 21ου αιώνος, η Ελλαδική Εκκλησία επέπρωτο να βρεθεί σε δυσχερέστατη θέση. Την καθ’ υπερβολήν τηλεοπτική προβολή του προκαθημένου της τη διαδέχθηκε, προσφάτως, η επίσης καθ’ υπερβολήν τηλεοπτική προβολή της αναξιότητος των Ιεραρχών. Το αδηφάγο βλέμμα του τηλεοπτικού κοινού περιμένει να «παίξει» το επόμενο βίντεο μα τα σεξουαλικά ή οικονομικά σκάνδαλα κάποιου δεσπότη. Μα, όταν σβήσει η οθόνη και τα αδηφάγα βλέμματά μας έρθουν αντιμέτωπα με το απόλυτο σκοτάδι, κάπου εκεί σαν μια φλογίτσα που σιγοκαίει πάντα, άνθρωποι που όντως παρέθεσαν τη ζωή τους στον Χριστό θα μας μαθαίνουν από την αρχή τι σημαίνει στ’ αλήθεια Εκκλησία.

Οι λόγοι του γέροντος Αιμιλιανού που περιλαμβάνονται στον μικρό αυτό τόμο είναι ένα από τα βασικά μαθήματα, ένα από τα απαραίτητα βοηθήματα αυτής της πνευματικής αγωγής.

7 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία:

Πελάτες που αγόρασαν αυτή την έκδοση, αγόρασαν επίσης: