> ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ>ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ

ΚΥΡΙΜΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ο Πέτρος Κυρίμης, αν και χρόνια Έλληνας της Γερμανίας, δεν είναι το τυπικό δείγμα Έλληνα μετανάστη στη χώρα αυτή. Με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στο Ντίσελντορφ από την ελληνική εφημερίδα Ταχυδρόμος και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ελλήνων της Γερμανίας, αφοσιώθηκε στο γράψιμο, κυρίως στο χώρο του παιδικού θεάτρου.

Η επιστροφή στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας είναι το ζητούμενο αυτού εδώ του βιβλίου. Ο Πέτρος Κυρίμης ανασυνθέτει 17 στιγμιότυπα της ζωής του, με μνήμες τρυφερές μέσα από τον φράχτη της παιδικής ηλικίας και μνήμες πικρές και σκληρές έξω από αυτόν. Τούτες οι σύντομες μα συνάμα έντονα φορτισμένες συναισθηματικά ιστορίες, κάτι σαν ταινίες μικρού μήκους, όπως και ο ίδιος λέει, «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας από την ανάγκη να επανασυνδέσουμε τα κομμάτια μας, να σχηματίσουμε ξανά την εικόνα μας. Κομμάτια που άλλα μας κλέψανε δίχως να ακούσουμε κρότον κλεφτών ή ήχων και άλλα ξεπουλήσαμε δίχως ποτέ να πάρουμε το αντάλλαγμα». Ο Πειραιάς των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, τα παιδικά καλοκαίρια και χειμώνες εκεί, και την ίδια στιγμή η Γερμανία ως τόπος ξενιτεμού, γίνονται ένα, καθώς το ζητούμενο παραμένει πάντα το ίδιο: Οι μνήμες να συνδεθούν με το παρόν, κι ετσι να καταλαγιάσει η αγωνία για την απώλεια της παιδικής αθωότητας.

12,00 €

Αγορά

  • Σελίδες: 112
  • Σχήμα: 20.5x12
  • ISBN: 960-518-143-6

εφ. ΤΑ ΝΕΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
14/7/2003

Tο πνεύμα του τόνου

Iστορίες του πριν και του μετά

ΠΡΙΝ. Στον Πειραιά του '50-'60 ένα αγόρι αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο του κόσμου του, της γειτονιάς του, των ανθρώπων της, των φίλων του, των κοριτσιών και της θάλασσας. Ωραίο βιβλίο, άλλοτε λυπητερό και άλλοτε χαρούμενο, με ήχους, με μυρωδιές στις αράδες του και χρώματα στις εικόνες του. Αλησμόνητο και μεγάλο.

META. Το αγόρι μεγαλώνει και ξαναγράφει το βιβλίο αυτό, που και τότε το ίδιο εκείνο είχε «γράψει» - όπως κάθε παιδί διαβάζει με το δικό του «μέσα» το μεγάλο βιβλίο του κόσμου.

ΣΗΜΕΡΑ. «Ιστορίες του πριν και του μετά». Απολαυστικά αφηγήματα που θα τα χαρείτε και θα τα αγαπήσετε. Του Πέτρου Κυρίμη. («Ίνδικτος»).

ΥΓ1: Διαβάζω τη ζωή της χήρας του Μάο. Τι γινόταν εκεί πέρα, ρε παιδάκι μου! Κάθε δωμάτιο και συνωμοσία, κάθε συνεδρίαση και δέκα προδοσίες...εκκαθαρίσεις, δολοπλοκίες, σκευωρίες.

ΥΓ2: (Περί σιαμαίων) Κύριε Σημίτη, ελπίζω ο δικός σας καινούργιος Γραμματέας να παραμείνει... σιαμαίος, γιατί εγώ ξέρω μια σπάνια περίπτωση επέμβασης χωρισμού σιαμαίων. Κι αυτός Γραμματέας. Σιαμαίος - δήθεν - με την εντιμότητα και τη φιλία. Και η επέμβαση... πέτυχε!

ΥΓ3: Και πάει και η εντιμότητα, πάει και η φιλία. Κι έμεινε η λέρα μόνη της.(Σιαμαίος πλέον με την προδοσία και την ψευδολογία).

30 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: