> ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ>ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

ΧΑΡΤΟΚΟΛΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Τον πρώτο χειμώνα της Κατοχής ο Πατρίκιος, πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής, ζει τα τραγικά γεγονότα της εποχής εκείνης με την πείνα, την πανούκλα, το ξεκίνημα της εθνικής αντίστασης και τον αθέμιτο έρωτα ως παθητικός παρατηρητής, περιμένοντας από ώρα σε ώρα να τελειώσει ο πόλεμος. Ξαφνικά παρασύρεται στη δίνη ενός τυφώνα που περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία –την βιαιότητα, τον ερωτισμό και την αυτοκτονία– που είχε ως τότε αποφύγει περιμένοντας να τελειώσει ο πόλεμος. Στα παρασκήνια του ιστορήματος κινούνται γνωστά πρόσωπα της εποχής, όπως ο Αντρέας Φραγκιάς, η Μέλπω Αξιώτη και ο Κίτσος Μαλτέζος.

Ο ψυχίατρος και εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Πέτρος Χαρτοκόλλης, μας δίνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο από αυτοβιογραφικές μνήμες που μας παραπέμπουν στα βιώματα των Αθηναίων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πως περιγράφεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας πόλης που επιμένει να ζει μέσα σε ανασταλτικές αντιξοότητες, μα κυρίως μέσα από την πίεση του διαρκώς αναβαλλόμενου τέλους του πολέμου. Είναι επίσης γοητευτικό να αναγνωρίζει κανείς τα φροϋδικά στερεότυπα που ξεπηδούν με συνειδητό ή ασυνείδητο τρόπο από τον ψυχιασμό των ηρώων και διαμορφώνουν συμπεριφορές που λίγο ως πολύ «γράφουν» την ιστορίας μιας δοκιμασμένης αλλά ελπίζουσας κοινωνίας. 

16,00 €

Αγορά

  • Σελίδες: 232
  • Σχήμα: 20.5x12
  • ISBN: 960-518-146-0

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥ
28/11/2003

Μια ιστορία από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής καταγράφει ο Πέτρος Χαρτοκόλλης -ψυχίατρος το επάγγελμα. Είναι μια ιστορία με μυθιστορηματοποιημένα πολλά στοιχεία αυτοβιογραφικού χαρακτήρα. Μνήμες της γερμανικής κατοχής και των δεινών που πέρασαν οι κάτοικοι της Αθήνας ζωντανεύουν μέσα από την εξέλιξη της υπόθεσης και μέσω μιας γλώσσας γλαφυρής και αρκούντως περιεκτικής. Ηρωας του μυθιστορήματος ένας πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής. Ζει στο πετσί του τα γεγονότα της εποχής, την πείνα, την πανούκλα, τους νεκρούς και τη βάρβαρη συμπεριφορά των κατακτητών. Παρακολουθεί το ξεκίνημα της αντίστασης, του έρωτα, όπου δεν μπορούσε να έχει το πάνω χέρι, και περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος. Και ο μεν πόλεμος δεν τελειώνει, όμως αυτός παρασύρεται στη δίνη ενός τυφώνα: βιαιότητα, ερωτισμός, θάνατος. Στο βάθος των εικόνων και των γεγονότων κινούνται γνωστά πρόσωπα της εποχής και της λογοτεχνίας. Μια ιστορία συναρπαστική -όχι τόσο λόγω θέματος όσο λόγω γραφής.

30 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: