> ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ

ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ

ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ

Ο Norbert Elias γεννήθηκε το 1897 στο Breslau της Γερμανίας, από γονείς εβραϊκής και πολωνικής καταγωγής, και πέθανε το 1990 στο Άμστερνταμ. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και κοινωνιολογία με δάσκαλους τους Jaspers, Rickert, Husserl και Alfred Weber.

Το 1924 αναγορεύθηκε διδάκτορας με την εργασία Idee und Individuum. Eine kritische Untersuchung zum Begriff der Geschichte (Ιδέα και άτομο. Μια κριτική διερεύνηση πάνω στην έννοια της ιστορίας). Το 1930 έγινε βοηθός του Karl Mannheim στην Φρανκφούρτη. Το 1935 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Παρίσι και κατόπιν στο Λονδίνο, όπου εργάσθηκε ως ψυχοθεραπευτής και ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Το 1941 έχασε τη μητέρα του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από το 1954 δίδαξε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Leicester.

Εκτός από το θεμελιώδες έργο του Uber den Prozess der Zivilisation (Η εξέλιξη του πολιτισμού, ελλ. εκδ. Νεφέλη, 1997), που εκδόθηκε το 1939 και πέρασε στην αρχή, για τρεις δεκαετίες, σχεδόν απαρατήρητο, έγραψε μεταξύ άλλων: Die hofische Gesellschaft. Untersuchungen zur Soziologie des Konigtums und der hofischen Aristokratie (Η αυλική κοινωνία. Έρευνες πάνω στην κοινωνιολογία της βασιλείας και στην αυλική αριστοκρατία) (1969)· Was ist Soziologie? (Τι είναι κοινωνιολογία; (1970)· Die Gesellschaft der Individuen (Η κοινωνία των ατόμων) (1987)· Studien uber die Deutschen (Μελέτες για τους Γερμανούς) (1989)· Uber die Einsamkeit der Sterbenden (Για τη μοναξιά των ετοιμοθάνατων) (1982)· Mozart. Zur Soziologie eines Genies (Μότσαρτ. Το πορτραίτο μιας μεγαλοφυίας, ελλ. εκδ. Ίνδικτος, 2001) (1991)· The symbol theory (1991)· Die Ballade vom armen Jacob (1996). Η έκδοση των απάντων του άρχισε το 1997 στη Φρανκφούρτη και προβλέπεται να περιλάβει 19 τόμους.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • ΜΟΤΣΑΡΤ - Το πορτραίτο μιας μεγαλοφυΐας
  ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ

  Mία μοναδική στο είδος της κοινωνιολογική προσέγγιση της μεγαλοφυΐας που ονομάζεται Mότσαρτ, που επιχειρεί να δώσει την πρέπουσα σημασία στον άνθρωπο-Mότσαρτ και να αναδείξει τον ανθρώπινο παράγοντα ως καθοριστικό για τη διαμόρφωση του καλλιτέχνη-Mότσαρτ. H σχέση με τον πατέρα του, η έλλειψη αναγνώρισης από το άλλο φύλο, η προσπάθεια για αποδέσμευση από τις απαιτήσεις της αστικής του προέλευσης και από την έντονη καταπίεση του αυλικού...

  Mία μοναδική στο είδος της κοινωνιολογική προσέγγιση της μεγαλοφυΐας που ονομάζεται...

  Mία μοναδική στο είδος της κοινωνιολογική προσέγγιση της μεγαλοφυΐας που ονομάζεται Mότσαρτ, που επιχειρεί να δώσει την πρέπουσα σημασία στον άνθρωπο-Mότσαρτ και να αναδείξει...

  Διαθέσιμο