> RICŒUR PAUL

RICŒUR PAUL

RICŒUR PAUL

Ο Γάλλος φιλόσοφος Paul Ricoeur γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1913 στη Βαλάνς της Γαλλίας. Αρχικά προσπάθησε να συνθέσει τη φαινομενολογική μέθοδο του Έντμουντ Χούσερλ με τον υπαρξισμό των Γκαμπριέλ Μαρσέλ και Καρλ Γιάσπερς, αλλά οι αξεπέραστες δυσκολίες του εγχειρήματος αυτού τον ανάγκασαν να στραφεί στην ανάλυση προβλημάτων που αφορούν τη σχέση της γλώσσας με τη γνωστική προσοικείωση του κόσμου και του εαυτού μας. Αντιπροσωπευτικά έργα της ώριμης φάσης της σκέψης του είναι: Η ζωντανή μεταφορά (La metaphore vive, 1975), Χρόνος και αφήγηση (Temps et recit, vol. I, II & III, 1983-1985), Ο εαυτός ως ένας άλλος (Soi-meme comme un autre, 1990). Άλλα έργα του είναι: Gabriel Marcel et Karl Jaspers: Philosophie du mystere et philosophie du paradoxe, 1948, Histoire et verite, 1955, De l'interpretation: essai sur Sigmund Freud, 1965, Entretiens avec Gabriel Marcel, 1968, Le conflit des interpretations: essais d'hermeneutique, 1969, Du texte a l'action: essais d'hermeneutique II, 1986, Le mal: un defi a la philosophie et a la theologie, 1986, L'ideologie et l'utopie, 1997, Lectures, I : Autour du politique, 1999, Lectures, II: La contree des philosophes, 1999, Lectures, III: Aux frontieres de la philosophie, 1999, L'hermeneutique biblique, 2000, Η Μνήμη, η Ιστορία, η Λήθη (La Memoire, l'histoire, l'oubli), 2000, Parcours de la reconnaissance: trois etudes, 2004, κ.ά. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Μαΐου του 2005, ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στο Σατενέ Μαλαμπρί, έξω από το Παρίσι.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • Η ΜΝΗΜΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, Η ΛΗΘΗ
  Η ΜΝΗΜΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, Η ΛΗΘΗ
  RICŒUR PAUL

  Έργο-ορόσημο για τον φιλοσοφικό στοχασμό, το Η Μνήμη, η Ιστορία, η Λήθη κατορθώνει να εξετάσει ενδελεχώς την αμοιβαία σχέση μεταξύ μνήμης και λήθης, δείχνοντας πώς αυτή επηρεάζει τόσο την αντίληψη της ιστορικής εμπειρίας όσο και την παραγωγή της ιστορικής αφήγησης. Η επιτυχία του έργου έγκειται στην αποκάλυψη της εσωτερικής αυτής σχέσης, καθώς βοηθά συνάμα στην εξέταση των ηθικών προεκτάσεων κατά την «ανάγνωση» των σύγχρονων γεγονότων.

  Έργο-ορόσημο για τον φιλοσοφικό στοχασμό, το Η Μνήμη, η Ιστορία, η Λήθη κατορθώνει να...

  Έργο-ορόσημο για τον φιλοσοφικό στοχασμό, το Η Μνήμη, η Ιστορία, η Λήθη κατορθώνει να εξετάσει ενδελεχώς την αμοιβαία σχέση μεταξύ μνήμης και λήθης, δείχνοντας πώς αυτή...

  Διαθέσιμο