> ΠΑΣΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΣΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΣΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Πάσχος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Σπούδασε βιολογία και ειδικεύτηκε στη μοριακή βιολογία και τη γενετική των υδρόβιων οργανισμών, στην Ουγγαρία και τη Νορβηγία. Είναι καθηγητής ιχθυολογίας. Στον επιστημονικό χώρο είναι ιδιαίτερα γνωστό το έργο του στις ιχθυοκαλλιέργειες εσωτερικών υδάτων και στην αποκατάσταση φυσικών υδάτινων οικοσυστημάτων.

Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ποιήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια τα οποία για χρόνια παρέμεναν αδημοσίευτα. Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο του ποιητικό κείμενο με τίτλο Lila Teman από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Ακολουθούν η ποιητική συλλογή Ζωή εκτός ωραρίου από τις εκδόσεις Μελάνι (2007), το διήγημά του Κύριε ελέησον από τις εκδόσεις Ηπειρωτικός Αγών (2008), η συλλογή διηγημάτων Μιὰ νὺξ δι᾽ ἓν ἔτος από τις εκδόσεις Μελάνι (2009), το δοκίμιο Οι ιχθύες ως σύμβολο και τεχνούργημα: απόπειρες ερμηνείας (συλλογικό έργο) από τις εκδόσεις Ίνδικτος (2010) και η συλλογή διηγημάτων Μη φεύγεις από τις εκδόσεις Ίνδικτος (2013).

Ποιήματα, διηγήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Οδός Πανός, Δρομολόγιο, Δέλεαρ, Ίαμβος, στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Πριν, Παρόν, Ηπειρωτικός Αγών, και στο διαδίκτυο: poeticanet, protagon.gr, human traffic.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ
  ΠΑΣΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  Η συλλογή διηγημάτων Μη φεύγεις είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη συλλογή του Γιάννη Πάσχου. Όπως και στην προηγούμενη, οι ιστορίες που μας αφηγείται γίνονται το θέατρο ευρηματικότατων ανατροπών, εκπλήξεων, το σκηνικό εντός του οποίου οι ανθρώπινες σχέσεις βουτούν σε έναν έντονο συναισθηματισμό, την ίδια στιγμή που το ιδιαίτερης ποιότητας χιούμορ του συγγραφέα υπονομεύει την βεβαιότητα των καταστάσεων. Ο Γιάννης Πάσχος γεννήθηκε στα Γιάννενα το...

  Η συλλογή διηγημάτων Μη φεύγεις είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη συλλογή του Γιάννη Πάσχου....

  Η συλλογή διηγημάτων Μη φεύγεις είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη συλλογή του Γιάννη Πάσχου. Όπως και στην προηγούμενη, οι ιστορίες που μας αφηγείται γίνονται το θέατρο...

  Διαθέσιμο