> ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Ύστερα από μια σειρά μελέτες για τον Σεφέρη, τον Καραγκιόζη, την προφορική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, δουλεύει, εδώ και μια δεκαετία, μια μυθιστορηματική και δοκιμιακή τριλογία με γενικό τίτλο Το ίδιο και το άλλο και με πειραματόζωο τον εαυτό του.

Το 1986 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το 1996 με το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω.

Εργογραφία
Μυθιστορήματα:
Σαν μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 1995,  (Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω). Εμείς οι Άλλοι, Αθήνα, Κέδρος, 2000.
Δοκίμια – Μελέτες: Ελληνισμός και Δύση στο στοχασμό του Σεφέρη, (δοκίμιο), Αθήνα, Κέδρος, 1979. Προφορική παράδοση και ομαδική δημιουργία, (μελέτη), Αθήνα, Κέδρος, 1983. Καρναβάλι και Καραγκιόζης. Οι ρίζες και οι μεταμορφώσεις του λαϊκού γέλιου, (μελέτη), Αθήνα, Κέδρος, 1985,  (Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου). Το πρόβλημα της παράδοσης, (δοκίμιο), Αθήνα, Στιγμή, 1989.
Μεταφράσεις: Ιταλικά Come un romanzo, [tr.by] Maximo Cazzulo, Milano, Crocetti, 2000.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

   ΒΡΑΒΕΙΟ περ. ΔΙΑΒΑΖΩ 2010 Ξεκινώντας από το ημερολόγιο του παρθενικού του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, ο Γιάννης Κιουρτσάκης περιγράφει το κράμα θάμβους και απορίας που κυριεύει έναν άνθρωπο ριζωμένο στην προνεωτερική παράδοση του τόπου του μπροστά σε τούτη την κοσμόπολη-«θριαμβικό κατόρθωμα» της νεωτερικότητας, αλλά και σύμβολο της περιπλάνησης στον ρευστό μετανεωτερικό μας κόσμο. Ο προσωπικός διάλογος με τις μύριες φωνές της πολυπλόκαμης...

   ΒΡΑΒΕΙΟ περ. ΔΙΑΒΑΖΩ 2010 Ξεκινώντας από το ημερολόγιο του παρθενικού του ταξιδιού στη...

   ΒΡΑΒΕΙΟ περ. ΔΙΑΒΑΖΩ 2010 Ξεκινώντας από το ημερολόγιο του παρθενικού του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, ο Γιάννης Κιουρτσάκης περιγράφει το κράμα θάμβους και απορίας που κυριεύει...

  Διαθέσιμο