> ΙΣΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΙΣΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΙΣΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1941. Σπούδασε αρχιτεκτονική και από το 1962 ώς το 1978 έζησε στη Θεσσαλονίκη. Το 1968 συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ν. Πλάτωνα στις ανασκαφές της Κ. Ζάκρου. Από το 1970 ώς το 1978 ήταν υπεύθυνος της ελληνικής σύνταξης του περιοδικού Ausblicke. Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς δοκίμια, πεζά, ποιήματα και μεταφράσεις σε πολλά περιοδικά. Το 1974 φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κοστούμια για τους Ιππής του Αριστοφάνη (Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης). Την ίδια χρονιά εκπόνησε τη μελέτη για δύο νέους οικισμούς στους νομούς Φλωρίνης και Καστοριάς. Για την πρώτη του ποιητική συλλογή Όμιλος Φίλων Θαλάσσης-Ο Ισορροπιστής, του απενεμήθη το βραβείο Μαρίας Ράλλη (1977). Το 1982 έκανε μια σειρά εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπου παρουσίασε Έλληνες και ξένους λογοτέχνες. Το 1985 πήρε μέρος στην Εβδομάδα Ελληνικής Ποίησης που οργανώθηκε στο Άμστερνταμ και στο Χρόνινγκεν. Το 1986 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Θεατρικό Φεστιβάλ του Μύλχαϊμ της Γερμανίας. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ζει ώς σήμερα, ασκώντας το επάγγελμα του γραφίστα.

Το 1987 κυκλοφόρησε το ολλανδικό περιοδικό De Tweede Ronde με ένα αφιέρωμα στο λογοτεχνικό και εικαστικό του έργο. To 1989 έμεινε επί ένα μήνα στο Μεταφραστικό Κέντρο του Στράλεν της Γερμανίας. Το 1990 ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Γκαίτε επισκέφθηκε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας όπου συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των Τεχνών. Τα έτη 1990, 1992, 1994 και 1999 έμεινε στη Βιέννη, ως προσκεκλημένος της Εταιρίας Αυστριακών Λογοτεχνών. Το 1997 εξελέγη ιδρυτικό μέλος της Thomas Bernhard Foundation. Το 1993 διοργανώθηκε στο Βαφοπούλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης μία εκδήλωση για να τιμηθεί το λογοτεχνικό του έργο. Το 1996 διάβασε ποιήματά του στο Literaturhaus του Αμβούργου μαζί με άλλους Έλληνες ποιητές. Το 1997 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για το μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ Μπετόν. Το 1999 σκηνοθέτησε ένα θέαμα στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με θέμα τον Γερμανικό Ρομαντισμό (Σούμαν και Νοβάλις). Το 1999 παρέδωσε μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης στο μεταπτυχιακό τμήμα της Γερμανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2001 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διεθνή Μήνα Ποίησης που διοργανώθηκε στο Βερολίνο. Την ίδια χρονιά το βιβλίο του Θα επιστρέψω φωτεινός ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (short list). Επίσης το 2001 δίδαξε στο ΕΚΕΜΕΛ της Αθήνας λογοτεχνική μετάφραση επί ένα εξάμηνο. Το 2002 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για το μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μούζιλ Οι αναστατώσεις του οικότροφου Ταίρλες. Το 2004 δημοσιεύτηκαν ποιήματά του στην Antologia della poesia greca contemporanea (εκδόσεις Crocetti). To 2006 πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης της Λοντέβ ( Ν. Γαλλία). Οκτώ ποιήτριες έγραψαν ποιήματα εμπνευσμένα από το ποιητικό του έργο. Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ για το βιβλίο του Λούντβιχ Τηκ Ο Ξανθός Έκμπερτ-Το Ρούνενμπεργκ. Το 2011 ανακηρύχθηκε «Συγγραφέας της χρονιάς» από το περιοδικό Status για το βιβλίο του Βίνκελμαν ή το πεπρωμένο. Για το ίδιο βιβλίο του απονεμήθηκε την ίδια χρονιά το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ για το βιβλίο Επιστολές σε έναν νεαρό ποιητή του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Το 2012 δημοσιεύτηκαν ποιήματά του στην Anthologie de la poésie grecque 1975-2005 (Eκδόσεις L’ Harmattan).

Ώς τώρα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Όμιλος Φίλων Θαλάσσης- Ο Ισορροπιστής ( Ποιήματα, Λέσχη του Δίσκου, 1976), Οι παρενέργειες της μοναξιάς (Ποιήματα, Ύψιλον, 1984), Ανάμεσά τους η μουσική (Πεζογραφήματα, Άγρωστις, 1991, Νεφέλη, 1998), Οι Τριστάνοι, (Ποιήματα, Νεφέλη, 1992), Θα επιστρέψω φωτεινός (Ποιήματα, Άγρα, 2000), Πρόσωπα μιας εικοσαετίας (Φωτογραφικά πορτρέτα, Ερμής, 1998), και Γιώργος Χειμωνάς, Χειρόγραφα από το αρχείο του Αλέξανδρου Ίσαρη, (Ίκαρος, 2006). Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κάτω από τόσα βλέφαρα. Σημειώσεις για τον Ρίλκε. (Ίκαρος) και το 2010 το βιβλίο του Βίνκελμαν ή το Πεπρωμένο με πέντε διηγήματα (Εκδόσεις Κίχλη).

Έχει μεταφράσει τα εξής βιβλία: Μαξ Φρις Ανδόρρα, Τόμας Μαν Τόνιο Κραίγκερ, Ρόμπερτ Μούζιλ Οι αναστατώσεις του οικότροφου Ταίρλες, Το μαγεμένο σπίτι-Η Γκρίτζα, Ρότζερ Σάττακ Μαρσέλ Προυστ, Πέτερ Χάντκε Η αγωνία του τερματοφύλακα τη στιγμή του πέναλτι, Λάθος κίνηση, Η ώρα της αληθινής αίσθησης, Τόμας Μπέρνχαρντ Μπετόν, Ο μίμος των φωνών, Βίλχελμ Μύλλερ Το χειμωνιάτικο ταξίδι, Αντρέι Ταρκόφσκι Μαρτυρολόγιο, Αντόν Τσέχωφ Τρεις αδελφές, Άρτουρ Σνίτσλερ Φυγή στο σκοτάδι, Κλάους Μαν Λούντβιχ (Σιδερόφραχτο παράθυρο), Ομοφυλοφιλία και φασισμός, Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη, Ελίας Κανέττι Η άλλη δίκη, Γκέοργκ Μπύχνερ Λεντς, Λούντβιχ Τηκ Ο Ξανθός ΄Εκμπερτ-Το Ρούρενμπεργκ, Εκκλησιαστής ( από την Παλαιά Διαθήκη), και Ράινερ Μαρία Ρίλκε Επιστολές σε έναν νεαρό ποιητή.

Επίσης έχει μεταφράσει τα εξής μουσικά έργα: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ Τα κατά Ματθαίον Πάθη, Γιόζεφ Χάυδν Η Δημιουργία, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Φιντέλιο, Γκούσταφ Μάλερ Το τραγούδι της γης, και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Ο Μαγικός αυλός.

Πρωτοπαρουσίασε ζωγραφική του το 1968, όταν πήρε μέρος στο Διαγωνισμό Κώστα Παρθένη όπου τιμήθηκε με έναν έπαινο. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε ένδεκα ατομικές εκθέσεις: Το 1973 στην γκαλερί Ζήτα Μι της Θεσσαλονίκης, το 1981 στις Νέες Μορφές της Αθήνας, το 1981 στην γκαλερί του Βερολίνου Bodo von Langenn,τo 1982 στην Αίθουσα Τέχνης Ηρακλείου, το 1983 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου με πορτρέτα του Καβάφη και το 1993 στην γκαλερί Κρωνίδης της Αθήνας. Επίσης το 1993 στην γκαλερί της Θεσσαλονίκης Παρατηρητής, Το 1999 στην γκαλερί Σκουφά της Αθήνας, το 2000 στην γκαλερί Ειρμός της Θεσσαλονίκης, τα έτη 2004 και 2008 στην γκαλερί 7 της Αθήνας και το 2011 στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι της Αθήνας. Έχει πάρει μέρος σε δεκατρείς ομαδικές εκθέσεις. Το 1996 συμμετείχε στην έκθεση Σουρρεαλισμός - Η ελληνική διάσταση, που διοργάνωσε στην γκαλερί Titanium ο Μάνος Στεφανίδης και το 2009 στην έκθεση Πέρα από το Πραγματικό-Απόηχοι του Σουρρεαλισμού στην Ελλάδα, που οργάνωσε η Μπία Παπαδοπούλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Έργα του βρίσκονται σε διαφορές ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα. Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία για τη ζωγραφική του: Αλέξανδρος Ίσαρης. Ζωγραφική 1984-1992 με ένα κείμενο της Αθηνάς Σχινά, Ολκός 1993, Αλέξανδρος Ίσαρης-Ο άνθρωπος και το αίνιγμα, με κείμενα των Γιάννη Μπόλη και Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, Εξάντας 2004,και Αλέξανδρος Ίσαρης-Ο Νέος της Μοτύης και άλλα μυστήρια με ένα κείμενο της Ευθυμίας Γεωργιάδου –Κούντουρα, Ίνδικτος 2008.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

  • Ο ΝΕΟΣ ΤΗΣ ΜΟΤΥΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 2004-2007