> ΜΠΕΛΕΖΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΠΕΛΕΖΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΠΕΛΕΖΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Γεννημένος στην Πάτρα στις 28 Οκτωβρίουτου 1929, ο Ανδρέας Μπελεζίνης μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Ανδρέα και στην Αρόη. Τελείωσε το τότε οκτατάξιο γυμνάσιο στη Μέση Σχολή και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Δ΄Αρρένων Πατρών. Φοίτησε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε, για ένα μικρό διάστημα, με μεταπτυχιακά στην ιστορία. Δίδαξε σε φροντιστήριο και για πέντε χρόνια σε δημόσιο σχολείο. Παραιτήθηκετο 1966, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και στράφηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το φροντιστήριό του στην οδό Κωλέττη, όπου τον θυμούνται λογοτέχνες και φίλοι, ήταν σημείο συνάντησης για χρόνια.

«Προαγωγός εις ποίησιν», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος, είπε πολλά, έγραψε λιγότερα και δημοσίευσε ελάχιστα. Εξέδωσε και συνδιηύθυνε τα περιοδικά Οστρακο στην Πάτρα και Σπείρα στην Αθήνα. Ιδρυτικό μέλος του Συμποσίου Ποίησης στην Πάτρα, ήταν επίτιμος πρόεδρός του.

Μελετητής με τεράστιο φιλολογικό υπόβαθρο και εντυπωσιακές γνώσεις, στράφηκε στην κριτική από πολύ νωρίς. Τον Σεπτέμβριοτου 1947, νεοεισακτέος στη Φιλολογία, παίρνει το βάπτισμα του πυρός όταν αντικαθιστά τον φιλόλογο Παναγιώτη Γκίνη σε μια ομιλία στην αίθουσα επιμελητηρίου στη Μεγάλη Πλατεία στην Πάτρα, με θέμα «Αγγελος Σικελιανός – Κώστας Καρυωτάκης: δύο αντίποδες». Αφησε εκαντοντάδες δημοσιεύσεις και τόμους με κριτικά κείμενα, σχεδόν αποκλειστικά για την ποίηση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ποιητές του υπερρεαλισμού: Εύσημοι και άσημοι λόγοι (1986), «Η νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη» του Νίκου Καρούζου. Κριτική ανάγνωση (1987), Κριτικό τρίπτυχο (1991), Ο όψιμος Ελύτης (1999), Παρουσιάσεις ποιητών (2004), Για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τον υπερρεαλισμό: Ενα διακειμενικό δοκίμιο και άλλα μελετήματα (2008), Νίκος Φωκάς: Ενας «αναφορικός» ποιητής (2009).

Τα τελευταία χρόνια, περιορισμένος  σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω του αυχενικού συνδρόμου που τον ταλαιπωρούσε, ζούσε μεταξύ Αμαρουσίου και Ωρωπού γράφοντας και δημοσιεύοντας αδιάλλειπτα. Συνεργάστηκε ως κριτικός με εφημερίδες και περιοδικά (Αντί, Διαβάζω, ΝέαΕστία, ΟΠολίτης, Σήμα, Τομές, Υδρία κ.ά.). Πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2011.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟ
  ΜΠΕΛΕΖΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

  Tέσσερεις διεισδυτικές μελέτες του φιλόλογου και συγγραφέα Aνδρέα Mπελεζίνη σχετικές με τον «διάλογο» του Nίκου Eγγονόπουλου με τους ομοτέχνους και αντιτέχνους του, εντός και εκτός των ορίων του υπερρεαλισμού, πάντοτε όμως στο πλαίσιο της υπηρέτησης της ποιητικής γραφής. O Aνδρέας Mπελεζίνης «σκάβει» τον ποιητικό και εικαστικό λόγο του ποιητή ανιχνεύοντας άλλοτε εμφανείς και άλλοτε υπόγειες διασυνδέσεις με μορφές και θέματα του νέου...

  Tέσσερεις διεισδυτικές μελέτες του φιλόλογου και συγγραφέα Aνδρέα Mπελεζίνη σχετικές με...

  Tέσσερεις διεισδυτικές μελέτες του φιλόλογου και συγγραφέα Aνδρέα Mπελεζίνη σχετικές με τον «διάλογο» του Nίκου Eγγονόπουλου με τους ομοτέχνους και αντιτέχνους του, εντός και...

  Διαθέσιμο