> ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΑΝΤΡΕΪ

ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΑΝΤΡΕΪ

ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΑΝΤΡΕΪ

Γεννημένος τον Απρίλιο του 1932 στην πόλη Ζαβράγιε, Ο Αντρέι Ταρκόφσκι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Γιος του γνωστού Ρώσου ποιητή, Αρσένι Ταρκόφσκι, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Γιούρεβετς, της επαρχίας Ιβάνοβο. Το 1941 ο πατέρας του κατετάγη εθελοντικά στον στρατό και ο Αντρέι έμεινε με τη μητέρα του και την αδερφή του Μαρίνα.

Φοίτησε στο τμήμα Αραβικών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Μόσχας. Παρά το γεγονός ότι ήταν καλός φοιτητής, εγκατέλειψε τις σπουδές του για να εργαστεί ως γεωλόγος-ερευνητής της Ακαδημίας Επιστημών. Κατόπιν, συμμετείχε σε ερευνητική αποστολή διάρκειας ενός έτους στην Τάιγκα της Σιβηρίας. Εκεί, ο Ταρκόφσκι αποφάσισε να σπουδάσει κινηματογράφο. Το 1956 και επί τέσσερα περίπου χρόνια, παρακολούθησε μαθήματα στην κινηματογραφική σχολή VGIK. Δάσκαλος και μέντοράς του ήταν ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Ρομ. Πτυχιακή του εργασία -και πρώτη ουσιαστικά κινηματογραφική δουλειά- είναι η ταινία Ο βιολιστής και ο οδοστρωτήρας (1960) διάρκειας 46 λεπτών.

Η διεθνής αναγνώριση θα έρθει με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, τα Παιδικά χρόνια του Ιβάν (1962), η οποία κέρδισε τρεις «Χρυσούς Λέοντες» στο ΦεστιβάλτηςΒενετίας. Επόμενη ταινία του, ο Αντρέι Ρουμπλιόφ (1969), έργο για τη ζωή του αγιογράφου καλόγερου Αντρέι Ρουμπλιόφ αλλά συνάμα τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Η προβολή της ταινίας όμως στη Σοβιετική Ενωση ήταν απαγορευμένη έως το 1971. Το έργο Αντρέι Ρουμπλιόφ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννώνόπουκαιαπέσπασετοβραβείο FIPRESCI. Το 1978 η ταινία Στάλκερ, αποσπά θετικότατες κριτικές από σινεφίλ και κριτικούς. Ο Ταρκόφσκι σκηνοθέτησε τις περισσότερες ταινίες του στη Ρωσία. Το 1983 πραγματοποίησε για πρώτη φορά γυρίσματα εκτός Ρωσίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας, για τις ανάγκες της ταινίας Νοσταλγία. Το σκηνικό της ταινίας τού άρεσε τόσο πολύ που έγινε και... σκηνικό της ζωής του αφού στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιταλία. Αργότερα, επί σειρά ετών, σπίτι του αποτελούσε η Γαλλία.

Η τελευταία του ταινία, Η Θυσία, ολοκληρώθηκε στη Σουηδία το 1986 κερδίζοντας τέσσερα βραβεία στις Κάννες. Παράλληλα, από τα τέλη του 1985, ο Ταρκόφσκι διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα. «Δεν μου έχει απομείνει πλέον σήμερα άλλη δύναμη», έγραψε για τελευταία φορά-στο ημερολόγιό του στις 15 Δεκεμβρίουτου 1986. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ - Ημερολόγια 1970-1986 Γ' Έκδοση
  ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΑΝΤΡΕΪ

  Tα προσωπικά ημερολόγια του Pώσου κινηματογραφικού δημιουργού, που με το έργο του έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος σκηνοθέτης των τελευταίων σαράντα ετών. Άνθρωπος που με τη στάση ζωής και το έργο του φανέρωνε πως είχε μια καθολική θέαση του κόσμου και των όντων, πράγμα που τον κατέστησε δεξιοτέχνη στο να εκφράζει, καλύτερα από τον καθένα, το ανείπωτο. Oι προσωπικές του σημειώσεις, που έφερε στο φως η γυναίκα του μετά το θάνατό του (1986),...

  Tα προσωπικά ημερολόγια του Pώσου κινηματογραφικού δημιουργού, που με το έργο του έχει...

  Tα προσωπικά ημερολόγια του Pώσου κινηματογραφικού δημιουργού, που με το έργο του έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος σκηνοθέτης των τελευταίων σαράντα ετών. Άνθρωπος που με τη στάση...

  Διαθέσιμο