> ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ο Θανάσης Μωραΐτης γεννήθηκε στα Βάγια (Καζνέσι), χωριό κοντά στη Θήβα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, φωνητική και ορθοφωνία με την Πόπη Πετριόλι-Φωτοπούλου, βυζαντινή μουσική με τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη της Μητρόπολης Αθηνών Σπύρο Περιστέρη. Έψαλλε δε, κοντά του, από το 1983 έως το 1993, ως μέλος της χορωδίας της Μητρόπολης Αθηνών. Αυτοδίδακτος στην ευρωπαϊκή μουσική. Aπό το 1992 συνεργάζεται με τον Μάρκο Δραγούμη στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ (ΜΛΑ) του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, σε μουσικολογικά θέματα που έχουν σχέση με τη δημοτική και βυζαντινή μουσική. Μαζί με τον Μάρκο Δραγούμη έχει επιμεληθεί την έκδοση CD’s  με αυθεντικές ηχογραφήσεις του 1930 από το αρχειακό υλικό του ΜΛΑ.

Δισκογραφία (ως τραγουδιστής): Από το 1984 έως το 1989 συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, συμμετέχοντας στις συναυλίες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στις δισκογραφικές εργασίες του: Διόνυσος, Mikis Theodorakis all time greatest hits –77 songs performed in his world tour 1986-87,Τα πρόσωπα του ήλιου, Μνήμη της πέτρας, 30 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης. Το 1988 συνεργάστηκε για την ηχογράφηση του δίσκου Lieder (με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη) με τη Γερμανίδα τραγουδίστρια-ηθοποιό Gisela May. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε τον πρώτο διπλό δίσκο με ανέκδοτα Αρβανίτικα τραγούδια, με τη συνεργασία του Δημήτρη Λέκκα.     Το 1996 κυκλοφόρησε το διπλό CD στο οποίο τραγουδάει 26 ανέκδοτα λαϊκά τραγούδια του Δημήτρη Ατραΐδη, ενορχήστρωση: Γιάννης Ιωάννου.     Συμμετέχει στο διπλό CD που εξέδωσε η Δόμνα Σαμίου με τίτλο Τα πασχαλιάτικα (1998). Το 1999 κυκλοφόρησε το δεύτερο CD με ανέκδοτα αρβανίτικα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα με τίτλο Τριαντάφυλλο του βράχου, με τη συνεργασία των Δημήτρη Λέκκα και Νίκου Γράψα.Το 1997 δημιούργησε το μικρό μουσικό σύνολο Μπουκουράνα, ένα κουιντέτο κλασικών οργάνων με το οποίο παρουσίασε έργα έντεχνης ελληνικής μουσικής σε όλη την Ελλάδα. Πρώτη δισκογραφική έκδοση με αυτό το σύνολο το CD που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2001 με τίτλο Μέσα απ’ των άστρων τα κλαδιά, όπου τραγουδάει έργα και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με μουσική επεξεργασία του Δημήτρη Λέκκα (FM Records).Τον Μάρτιο του 2002 κυκλοφόρησε το 2ο CD με έργα και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με μουσική επεξεργασία του Δημήτρη Λέκκα με τίτλο Φεγγάρια μου παλιά, καινούργια μου πουλιά. Το 2002 επιμελήθηκε την παραγωγή του CD Καταμεσιός στη θάλασσα –Τραγούδια της Σαμοθράκης στο οποίο συμμετέχει τραγουδώντας ανέκδοτες καταγραφές του Νικολάου Φαρδύ και του Μάρκου Δραγούμη μαζί με τους Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Κατερίνα Παπαδοπούλου (Επιμέλεια ορχήστρας: Σωκράτης Σινόπουλος). Τον Απρίλιο 2003 κυκλοφόρησε το CD Οίμοι, φως του κόσμου στο οποίο ψάλλει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας μαζί με τον πρωτοψάλτη Σπύρο Παυλάκη και την ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου.

Συνθέσεις: Έργα συμφωνικής μουσικής (σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Κωνσταντίνου Καβάφη), χορωδιακά, ορχηστρικά, μία Θεία Λειτουργία (Missa Graeca), ένα Requiem, κουαρτέτα, έργα για παραδοσιακά όργανα, ένα κοντσέρτο για κιθάρα, σουίτες και σκίτσα για σόλο κιθάρα, σκίτσα για Άρπα, νανουρίσματα, τραγούδια κ.ά.

Δισκογραφία (ως συνθέτης): 1) Νάνι τ’ άνθι των ανθώ –Ωδή στην Μητέρα, 17 νανουρίσματα (σε δικούς του στίχους) με ερμηνευτές τους: Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρία Δημητριάδη και Λυδία Κονιόρδου. Μουσικό λεύκωμα με λογοτεχνικά και εικαστικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών (2009). 2) Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης (2πλόCD με 6 έργα), με τη συνεργασίατης Καμεράτα - Ορχήστρα τωνΦίλων της Μουσικής (σε 2 έργα)υπό τη διεύθυνση του ΑλέξανδρουΜυράτ. Σολίστ: Σόνια Θεοδωρίδου,σοπράνο / Δημήτρης Κοτρωνάκης,κιθάρα / Βαγγέλης Χριστόπουλος,όμποε / Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο /Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο / ΟυρανίαΛαμπροπούλου, σαντούρι / ΣοφίαΛαμπροπούλου, κανονάκι (2010).

Εκδόσεις (ως ερευνητής): Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών της Ελλάδας. Βιβλίο,που συνοδεύεται από CD, όπουκαταγράφονται σε νότες 152 τραγούδιαμε ιστορικές, γλωσσολογικές,μουσικολογικές, προσωδιακές καιμετρικές αναλύσεις. Θεωρητικάπρολεγόμενα – μουσικολογικήανάλυση: Δημήτρης Λέκκας (2002).

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • ΝΑΝΙ Τ' ΑΝΘΗ ΤΩΝ ΑΝΘΩ' - Ωδή στην Μητέρα
  ΝΑΝΙ Τ᾽ ΑΝΘΙ ΤΩΝ ΑΝΘΩ᾽ - Ωδή στην Μητέρα
  ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

  Η έκδοση Νάνι τ΄ άνθι των ανθώ – Ωδή στην Μητέρα αποτελεί έμπνευση του μουσικού Θανάση Μωραΐτη και περιλαμβάνει ένα μουσικό CD και έναν πολυτελή τόμο με λογοτεχνικά κείμενα και εικαστικά έργα. Το CD αποτελείται από 16 Νανουρίσματα σε μουσική και στίχους του Θανάση Μωραΐτη. Τραγουδούν η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Δημητριάδη, η Σόνια Θεοδωρίδου και η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου. Στον τόμο-λεύκωμα με θέμα την Μητέρα συμμετέχουν 24 Έλληνες λογοτέχνες...

  Η έκδοση Νάνι τ΄ άνθι των ανθώ – Ωδή στην Μητέρα αποτελεί έμπνευση του μουσικού Θανάση...

  Η έκδοση Νάνι τ΄ άνθι των ανθώ – Ωδή στην Μητέρα αποτελεί έμπνευση του μουσικού Θανάση Μωραΐτη και περιλαμβάνει ένα μουσικό CD και έναν πολυτελή τόμο με λογοτεχνικά κείμενα και...

  Διαθέσιμο