> ΒΑΓΕΝΑΣ ΝΑΣΟΣ

ΒΑΓΕΝΑΣ ΝΑΣΟΣ

ΒΑΓΕΝΑΣ ΝΑΣΟΣ

Γεννήθηκε το 1945 στη Δράμα, όπου τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο και τις τρεις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Το 1960, ύστερα από την χρεωκοπία της επιχείρησης του πατέρα του, η οικογένειά του εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα. Θα αποφοιτήσει από το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (Εξάρχεια) το 1963, και από το 1962 μέχρι το 1964 παίζει ποδόσφαιρο στον Εθνικό Πειραιώς.

Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1963-1968), Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (1970-1972), Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex (1972-1973) και στο Cambridge, King's College (1974-1979), όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ποίηση και την ποιητική του Γιώργου Σεφέρη (Ο ποιητής και ο χορευτής: Μια εξέταση της ποιητικής και της ποίησης του Σεφέρη).

Από το 1982 μέχρι το 1991 υπήρξε Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Διηύθυνε τα ερευνητικά προγράμματα «Αρχείο Νεοελληνικής Μετρικής» και «Αρχείο Ελληνικής Πεζογραφίας (1830-1880)», ενώ το 1994 ανέλαβε τη διεύθυνση της σειράς Θεωρία και Κριτική της λογοτεχνίας από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και τη σειρά Η πεζογραφική μας παράδοση από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Από το 1995 μέχρι το 2000 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Από το 1992 είναι Καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

 • Η ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ
  ΒΑΓΕΝΑΣ ΝΑΣΟΣ

  Μια προσέγγιση στην ποίηση του Καρυωτάκη. Ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει το πρίσμα μέσα από το οποίο η σύγχρονη αριστερή κριτική βλέπει στον ποιητή Καρυωτάκη έναν γνήσιο εκφραστή της ιδεολογίας της. Στο πλαίσιο αυτό, καταδεικνύει ότι το ιδεολογικό πρίσμα ως εργαλείο της λογοτεχνικής κριτικής (όπου και αν χρησιμοποιείται) δεν είναι αξιόπιστο καθώς μεταβάλλεται σύμφωνα με ψυχολογικού –και όχι επιστημονικού– τύπου αναγκαιότητες. Στην...

  Μια προσέγγιση στην ποίηση του Καρυωτάκη. Ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει το πρίσμα...

  Μια προσέγγιση στην ποίηση του Καρυωτάκη. Ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει το πρίσμα μέσα από το οποίο η σύγχρονη αριστερή κριτική βλέπει στον ποιητή Καρυωτάκη έναν γνήσιο...

  Εξαντλημένο

  8,00 €
  Αγορά Προβολή