> ΕΔΙΚΤΑ της ΙΝΔΙΚΤΟΥ>ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ - Ξενοφοβία, Αντισημιτισμός, Γενοκτονία

ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ - Ξενοφοβία, Αντισημιτισμός, Γενοκτονία

ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ - Ξενοφοβία, Αντισημιτισμός, Γενοκτονία

ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ - Ξενοφοβία, Αντισημιτισμός, Γενοκτονία

ΧΡΙΣΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Εκφράσεις της εχθρότητας και της προκατάληψης στη σύγχρονη κοινωνία – η παρουσία της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στην Ελλάδα – στοιχεία για την αποκορύφωση της δίωξης σε βάρος των Εβραίων από την χιτλερική Γερμανία, με την συνδρομή κειμένων του Ραούλ Χίλμπεργκ  και, τέλος, η «Φούγκα Θανάτου» του Πάουλ Τσελάν: υλικά προβληματισμού για τους όρους της συνύπαρξης στόν κόμσο που ξημερώνει.

Ο Ανδρέας Χριστινίδης με τη συγκέντρωσή τους εδώ εκθέτει μιαν από τις μονιμότερες εστίες ενδιαφέροντος των μαθημάτων του στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν, δίνοντας συνάμα με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά του. 

11,00 €

Αγορά

  • Σελίδες: 136
  • Σχήμα: 18.5x13
  • ISBN: 960-518-142-8

εφ. ΑΥΓΗ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΡΟΖΑΝΗ
2/10/2003

[...] θέλω να τονίσω το θάρρος ενός βιβλίου, το οποίο μιλά χωρίς φόβο και χωρίς πάθος για την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και τη γενοκτονία των Εβραίων σε αντίξοους καιρούς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Ανδρέας Χριστινίδης, συγκεντρώνει σ' αυτόν τον τόμο άρθρα του, δημοσιευμένα παλαιότερα σε εφημερίδες και έντυπα, τα οποία επεξεργάζεται κυρίως με σημαντικά σχόλια και διευκρινίσεις. Τα άρθρα αυτά γράφτηκαν εξ αφορμής της κατάστασης των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας, με αφετηρία ντόπια φαινόμενα λαϊκισμού και ξενοφοβίας, αλλά όχι λιγότερο με αφετηρία τα πολιτικά εκείνα τοπία που με τον μανδύα της δημοκρατικότητας και της υπεράσπισης της λαϊκής συμμετοχής και κυριαρχίας αναβίωναν και αναβιώνουν, συγκαλυμμένα ίσως, "παραδοσιακά" αντισημιτικά συνθήματα και θέσεις οι οποίες ακροβατούν επικίνδυνα ανάμεσα στον "παραδοσιακό" αντισημιτισμό και σε νεο-εθνικιστικές τάσεις. Ο λόγος του Χριστινίδη, άριστα τεκμηριωμένος, διαθέτει καθαρότητα στόχων και σαφήνεια διατυπώσεων, και υπ' αυτή την έννοια αποτελεί μια κριτική συμβολή στην ανάλυση ξενοφοβικών καταστάσεων και φαινομένων λαϊκισμού με κεντρικό άξονα τον αντισημιτισμό.

Ο συγγραφέας προτάσσει μια γενικότερη θεωρητική σπουδή του σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της προκατάληψης (πηγή της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας) και θα ήθελα να επιμείνω σ' αυτό το κείμενο, δεδομένου ότι η ορθή ανάγνωσή του μπορεί να διαυγάσει ένα πλήθος θεματικών οι οποίες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στα δομικά στοιχεία του ναζιστικού αντισημιτισμού αλλά και του αντισημιτισμού μέσα στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά μορφώματα. "Ως προκατάληψη", γράφει ο Χριστινίδης, "θεωρώ κατ' αρχάς την προσχηματισμένη, άκριτη, παράλογη και βέβαια συνήθως αρνητική και χυδαία παράσταση ή αντίληψη και τη συνακόλουθη απόφανση για μια κοινωνική ομάδα που κατά κανόνα, αλλά όχι πάντοτε, είναι μια μειονότητα. Όταν όμως δεν πρόκειται μόνο για παραστάσεις, αντιλήψεις ή αποφάνσεις, παρά αυτές εμφανίζονται συνδεδεμένες με μιαν απειλητική συμπεριφορά, με μια μάλιστα επιθετική ετοιμότητα, και όταν αυτές έχουν κάποια διάρκεια, τότε αντιμετωπίζουμε ένα βαθύτερο και δριμύτερο φαινόμενο που, αν και εξωτερικά προβάλλει ως επακόλουθο των προκαταλήψεων, δεν καθορίζεται εν τούτοις από αυτές. Αντίστροφα, εκείνο τις προκαλεί, τις ενισχύει και τις πολλαπλασιάζει". Η συζήτηση για την προκατάληψη ως στερεοτυπία είναι αναμφισβήτητα κρίσιμη. Επεκτείνεται τόσο στη δομή της ατομικότητας όσο και της συλλογικότητας εν γένει.

14 άλλοι τίτλοι στην ίδια κατηγορία: