> ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1859, σ’ ένα αρχοντικό της Πλάκας. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Μεσολογγίου. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια Ιστορίας της Τέχνης στη Λειψία, στη Δρέσδη και στο Βερολίνο. Από το 1889 ως το 1897 υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Εστία», που ο ίδιος μετέτρεψε σε εφημερίδα το 1894. Την ίδια περίοδο ίδρυσε και διηύθυνε τα περιοδικά «Εθνική Αγωγή» και «Μελέτη», καθώς και το ετήσιο «Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος». Το 1899 μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα ίδρυσαν το «Σύλλογο προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων», που εξέδωσε λογοτεχνικά έργα, λαογραφικές και άλλες μελέτες. Το 1901 ίδρυσε τις σχολικές βιβλιοθήκες και το 1908 το εκπαιδευτικό μουσείο. Από το 1914 ως το 1923 διετέλεσε τμηματάρχης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη σύνταξη του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας και στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από την ίδρυσή της το 1926, διατέλεσε ο πρώτος Γραμματέας των Δημοσιευμάτων του Ιδρύματος (1926-1928) και τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1879 με ποιήματά του στα περιοδικά «Ραμπαγάς» και «Μη Χάνεσαι». Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο «Ιστοί Αράχνης», η σταδιοδρομία του, όμως, ως νέου ποιητή άρχισε το 1884 με τη συλλογή «Ειδύλλια». Ποιητής της νέας αθηναϊκής σχολής -όπως και ο Κωστής Παλαμάς, με τον οποίο υπήρξε στενός φίλος- χρησιμοποίησε τη δημοτική γλώσσα από τις πρώτες του δημιουργίες και άντλησε στοιχεία από τα δημοτικά τραγούδια και τη λαϊκή παράδοση. Ως πεζογράφος, χρησιμοποίησε αρχικά την καθαρεύουσα, για να στραφεί κι εκεί αργότερα στη δημοτική, με το διήγημά του «Το βοτάνι της αγάπης» (1901). Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1951, στην Κηφισιά.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΤΟ

  • ΕΡΣΗ
    ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Όταν κανείς αναλογίζεται ότι οι συγγραφείς σπανίως γράφουν σωστά τη διεύθυνση της υστεροφημίας, είναι αδύνατο να μη θαυμάσει τη μυστική πνοή που έμελλε να φέρει ώς εμάς ένα μυθιστόρημα σαν την Έρση του Γεωργίου Δροσίνη. Tο έργο κυκλοφόρησε στα 1922, διαβάστηκε και αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τις νέες κοπέλες της εποχής. O ίδιος ο συγγραφέας μάλιστα θεωρούσε ότι «από τεχνικής απόψεως και γλωσσικής μορφής είναι το καλύτερο πεζογράφημά» του.

    Όταν κανείς αναλογίζεται ότι οι συγγραφείς σπανίως γράφουν σωστά τη διεύθυνση της...

    Όταν κανείς αναλογίζεται ότι οι συγγραφείς σπανίως γράφουν σωστά τη διεύθυνση της υστεροφημίας, είναι αδύνατο να μη θαυμάσει τη μυστική πνοή που έμελλε να φέρει ώς εμάς ένα...

    Εξαντλημένο

    11,00 €
    Αγορά Προβολή